Se vårt utvalg her

Det finnes flere gode grunner til at man på et tidspunkt bør vurdere utskiftning av båtens motor.

Kanskje har du allerede tenkt tanken?

Vi har alle vært der, reker i solnedgang og noe godt i glasset.
Kanskje smaker det bedre, om man vet med sikkerhet at båten kommer seg hjem når kvelden nærmer seg over?

Ofte kan det være lurt å tenke på dette lenge før motoren ikke lenger vil starte, eller sliter med andre slitasjerelaterte feil. Noen ganger kan det være noe så banalt som en større service.

Flere av dagens motorer har i sin service og vedlikeholdsplan temmelig omfattende servicearbeider.
Seildrevs belg er en av disse. Noe som innebærer at båten må på land, og at motoren må løftes vekk for tilkomst til drev. Skal man regne dette i arbeidstimer, vil dette fort bli det samme som en erstatning av dagens motor.

Kanskje burde motorens varmeveksler demonteres og rengjøres samtidig?

Kanskje finner man lekkasjer som bør utbedres samtidig?

Synes du kanskje motoren støyer og vibrerer mer enn tidligere? Motorfester er nemlig også noe som slites, på lik linje med så mye annet tilknyttet motoren. Når gummien i motorfestene slites vil man merke en markant økning i vibrasjoner og støy – som forplanter seg godt i skroget.

Det finnes mange kanskjer straks motoren er ute av sitt hvilested og fremme i lyset.
Det som er sikkert, er at en motors annenhåndsverdi er betraktelig større så lenge den fortsatt fungerer.
Skulle man først skifte ut motoren etter at den eventuelt er havarert, eller såpass sliten at en fullstendig overhaling står for tur, er det ikke sikkert man får solgt den.

Etter hvert som motorens levealder og maskintimer øker, vil sannsynligheten for at uforutsette feil oppstår også øke. Mange av komponentene i en motor er tilnærmet umulig å undersøke i forbindelse med service, uten å måtte demontere hele motoren i småbiter vel og merke.

Man kan for øvrig være helt sikker på at uforutsett driftsstans inntreffer den helgen du er på guttetur til Køben.
Eller den kvelden datteren din har lånt båten for å dra på tur med veninner.

Skulle du etter å ha lest dette, fortsatt ikke vurdere muligheten for å skifte ut din gode følgesvenn – så kan jeg komme med flere gode argumenter!

Når motoren først er ute, så blir det litt om å tømme huset for møbler hjemme.

Du har da muligheten til å vaske ned motorrommet ordentlig, kanskje er du såpass motivert at du samtidig fresher opp motorrommet med litt ny maling? Kanskje er det en gyllen mulighet til å rydde opp i kabler og slanger til andre ting i båten – slike ting som du normalt ikke ville hatt tilgang til, nemlig fordi det står en stor tung jernklump i veien.

Kanskje er du lidenskaplig opptatt av gadgets og dippedutter?
Mange nyere motorer er i dag kompatible med kommunikasjonsstandarden NMEA-2000
Hvilket gjør det mulig og se motordata direkte i kartplotteren din, og i noen tilfeller gjør det mulig å kontrollere motoren der også! Kombinert med baugpropell kan du få full kontroll gjennom en joystick – noe som gjør det å legge til kai lekende lett.

Argumentene er selvfølgelig mange… Når hadde du sist en titt i ditt motorrom? Skulle du sitte igjen undrende til teksten du nettopp har lest, ta gjerne kontakt.
Vi har ett ønske om at alle skal kunne ferdes trygt på fjorden!

Se vårt utvalg her